Emma Ahlqvist. Foto: Isabel McCabe

Misslyckade modebloggare och raggare som drömmer om Amerika

Emma Ahlqvist är illustratör och serietecknare från Småland som nu bor i Edinburgh. I hennes debutbok Ta mig härifrån möter vi människor med olika liv, bakgrunder och drömmar, med det gemensamma att de lever långt från storstan.

Hur beskriver du Ta mig härifrån?
Ta mig härifrån handlar om den ganska misslyckade modebloggaren Jessika som drömmer om att flytta till storstan och bli framgångsrik.
Hon tycker att det är ett misslyckande att stanna kvar i det lilla samhället hon växt upp i och ser ner på de som är nöjda med sitt liv där. Pengarna som hon borde spara för att kunna flytta spenderar hon på mode och skönhetsartiklar för att sedan blogga om det. Hon umgås knappt med sin pojkvän mer, har inga nära vänner och hatar sitt jobb på den lokala mataffären. I boken får man även träffa en raggare med Amerikadrömmar, några fotbollstjejer och en gammal enstöring.

Hur fick du idén?
Jag tror att det var till viss del på grund av att jag flyttat utomlands som jag började tänka på att rita en serie om karaktärer i ett litet samhälle i Sverige. Jag hade fått ett annat perspektiv på min hemort och börjat sakna saker som jag aldrig trodde att jag skulle sakna. Även om boken inte är självbiografisk så har jag till stor del inspirerats av mina egna upplevelser och av människor jag mött under min uppväxt.

Vad har du själv för relation till ”glesbygden”?
Jag är uppväxt på glesbygden i Småland och på många sätt känner jag att det var ett fantastiskt ställe att växa upp på. Jag saknar närheten till naturen. Samtidigt hade jag under min uppväxt alltid en känsla av att allt var lite efter och att vi lantisar inte var så viktiga i samhället och jag ville likt Jessika i boken flytta därifrån så snart som möjligt efter att ha slutat skolan. Nu drömmer jag ofta om att flytta ut på landet och leva i någon slags idyll men jag vet inte hur jag skulle klara av att faktiskt göra det. Kanske skulle jag ångra mig och börja drömma om staden igen. Normen är ju att bo i staden och det är där jobben finns det känns svårt.

Du bor i Edinburgh, vad gör du där?
Jag flyttade till Edinburgh 2010 för att plugga illustration på Edinburgh College of Art och när det var avklarat blev det bara att jag stannade kvar. Jag hade nog tänkt mig att jag skulle flyttat hem till Sverige vid det här laget men så är ju Edinburgh så fint, och dessutom är min partner härifrån. Det jag älskar mest med att bo här att man lätt kan åka upp på äventyr i höglandet. Jag har tidigare bott ett tag i London men det var alldeles för stort för mig. Förutom att rita serier och illustrera så jobbar jag även som grafisk designer.