Foto: Sara Appelgren

”Mitt konstnärsskap är som en plog”

Efter succén med Deras ryggar luktade så gott är Åsa Grennvall äntligen tillbaka. Hennes nya serieroman heter Jag håller tiden, en bok som gör nedslag i avgörande händelser i hennes liv, främst under 00-talet.

– Den handlar om några mer eller mindre motvilliga resor jag gjort och om några svåra men viktiga uppbrott. Men det är nog mitt förhållande till tid som är den röda tråden, säger Åsa.

Hon beskriver det som att hon inte har samma tideräkning som alla andra. Hon kommer alltid i god tid till tåget och möten, men lyckas aldrig glömma saker i rätt tid. Boken handlar också om att se tiden som en vän och att känna att man inte förlorar något när tiden går utan tvärtemot vinner fler stunder med dem man älskar. Tiden må vara obarmhärtig och osentimental men bär en långsamt bort från det som gjorde mest ont.

utdrag-jht-1Jag håller tiden är Åsa Grennvalls tionde serieroman, och den andra på Syster förlag.

– För mig är det en oavbruten process att göra serier. Det är ett fortlöpande pussel jag lägger, som tar nya former för varje bok jag gör. Jag ser mitt konstnärskap som en plog. Jag plöjer upp mentala och själsliga marker. Det blir inte alltid så vackert och snyggt, men det är viktigt arbete. Och kanske har jag plöjt upp några fåror där andra serieskapare kunnat plantera sina frön.

Jag håller tiden finns i handeln i november.

Läs ett utdrag ur boken här så länge.

 

Läs mer om boken: