Åsa Schagerström. Foto: Sara Appelgren

Om jag broderar orden, hörs det bättre då?

Den rakt igenom broderade boken Urmodern är kritikerrosade serieskaparen Åsa Schagerströms (f.d. Grennvall) elfte bok, där poesi och textilkonst vävs samman till en nattsvart men försonande betraktelse om rotlöshet.

En urmoder har inte råd med sorg
sorgen tillhör inte henne

Sorgen tillhör dem
som från början hade något
att förlora

Urmodern föddes ur jorden, grävde upp sina egna rötter. Hon har aldrig haft en navelsträng att klippa av.

– Boken handlar om att inte vara del av någon länk bakåt i tiden och ensamheten i det. Uttrycket urmoder förknippas med något ursprungligt, starkt och tryggt. Men jag vill belysa utsattheten i att vara den första mamman, att aldrig varit någons barn, att inte ha någon att fråga. Men jag vill inte berätta för mycket om mina tankar om boken utan låta läsarens egna tankar och associationer styra, säger Åsa Schagerström.

Åsa Schagerström debuterade för tjugo år sedan och har sedan dess givit ut tio serieromaner. I den uppmärksammade barndomsskildringen Deras ryggar luktade så gott (2014) berättade hon om Jenny som växer upp med emotionellt frånkopplade föräldrar och som blir känslomässigt försummad. Boken har blivit hyllad av både kritiker och läsare och tryckts om i flera upplagor. För sin senaste serieroman Jag håller tiden (2016) belönades Åsa Schagerström med Urhunden för bästa svenska seriealbum. En utmärkelse hon även fått en gång tidigare redan 2003 för sin bok Sjunde våningen.

Om jag broderar orden
hörs det bättre då?

78 broderier har det blivit, broderade på återanvända tygstycken från trasiga dukar, lakan och tygspill, där text och motiv är präntade med nål och tråd. I naturlig storlek är bilderna 30 x 40 cm stora.

– Det är en helt annan process att brodera än att teckna. Tempo, upplägg, berättande. När jag tecknar serier jobbar jag ganska strikt först med manus och sedan när manuset är klart så börjar jag teckna. När jag började med Urmodern så kom bilderna först. I början visste jag inte att det ens skulle bli en berättelse, än mindre en bok. Men bilderna styrde mig mot berättelsen som växte fram under arbetets gång. Så har jag aldrig jobbat tidigare när jag gjort serier. Trots att jag är mest etablerad som serietecknare så är ändå det textila uttrycket det som alltid ligger mig varmast om hjärtat, säger Åsa Schagerström.

I samband med boksläppet visar Åsa Schagerström broderierna ur boken på Handarbetets vänner Galleri på Djurgården i Stockholm. Utställningen pågår från 3 dec 2019 t.o.m. 25 januari 2020.

Boken släpps den 2 december.